ΓΕΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Ως Γενική Οδοντιατρική ορίζουμε τις οδοντιατρικές εργασίες που αφορούν τη συντήρηση και την πρόληψη της στοματικής υγιεινής, καθώς και την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων (ετήσιος οδοντιατρικός έλεγχος και επαγγελματικός καθαρισμός οδοντών, φθορίωση, εκπαίδευση προσωπικής φροντίδας των δοντιών και των ούλων, πρόληψη και αντιμετώπιση της τερηδόνας, διάγνωση και πρόληψη περιοδοντικών προβλημάτων, εμφράξεις-σφραγίσματα κ.λπ.)

Στην κατηγορία της Γενικής Οδοντιατρικής, η Dental Care ξεχωρίζει για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων και επειγόντων περιστατικών, δίνοντας τη λύση με τον ταχύτερο και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο τρόπο. Σε περίπτωση που το περιστατικό χρήζει ειδικής αντιμετώπισης, γίνεται άμεση παρέμβαση από τον εξειδικευμένο οδοντίατρο.

Προληπτική Οδοντιατρική

Η στοματική υγεία αφορά τόσο τα δόντια, όσο και τα ούλα. Κατά την πρώτη σας επίσκεψη στο Οδοντιατρικό μας Κέντρο, θα ενημερωθείτε από τον οδοντίατρό σας για τη σωστή φροντίδα της στοματικής κοιλότητας, το βούρτσισμα των δοντιών, οδηγίες και συμβουλές που σας βοηθούν στην καθημερινότητα να διατηρείτε την υγεία των δοντιών και των ούλων σας.

Η πρόληψη κοινών παθήσεων, όπως η τερηδόνα και η ουλίτιδα, ξεκινά από την προσωπική φροντίδα και ο πρωταρχικοί δεοντολογικοί στόχοι της Γενικής Οδοντιατρικής είναι η αποφυγή περιττών παρεμβάσεων και η διατήρηση της φυσικής οδοντοστοιχίας. Επιπλέον, είναι σημαντικό, να αντιλαμβάνεται ο ασθενής, ότι μια σωστή φροντίδα του στόματος συμβάλλει σημαντικά στην όποια θεραπεία χρειαστεί μελλοντικά.

Καθαρισμός δοντιών

Ο καθαρισμός των δοντιών πραγματοποιείται κατά τον ετήσιο ή σε κάποιες περιπτώσεις εξαμηνιαίο έλεγχο στον οδοντίατρο. Στοχεύει στην απομάκρυνση των χρωστικών, της πέτρας και της πλάκας, που σχηματίζονται στην επιφάνεια των δοντιών και στα ούλα. Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών, η χρήση οδοντικού νήματος ή /και χρήση μεσοδόντιων βουρτσών, προλαμβάνουν ή μειώνουν αισθητά αυτές τις βλάβες. Ο τακτικός επαγγελματικός καθαρισμός θεωρείται απαραίτητος για όλους τους ασθενείς, καθώς επαναφέρει την υγιή όψη των δοντιών.

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα της στοματικής υγιεινής. Ο καθαρισμός μπορεί να γίνει με ασφάλεια μετά το α’ τρίμηνο της κύησης και σε συνεννόηση με τον θεράποντα μαιευτήρα-γυναικολόγο.

Οι ασθενείς με σιδεράκια, θα πρέπει επίσης να μην αμελούν τον τακτικό καθαρισμό των δοντιών τους.

Εμφράξεις (σφραγίσματα)

Στις εργασίες του Τμήματος Γενικής Οδοντιατρικής, συγκαταλέγονται οι εμφράξεις, κοινή ονομασία, τα σφραγίσματα. Τα σφραγίσματα είναι μια κοινή μέθοδος αντιμετώπισης βλαβών των δοντιών, που αφορούν τη μασητική επιφάνεια. Συνήθως, αυτές προκαλούνται από τερηδόνα, ή/και από κατάγματα των δοντιών. Στη σύγχρονη οδοντιατρική, οι εμφράξεις γίνονται με ρητίνη, εξασφαλίζοντας ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Η επιφάνεια του δοντιού θα παραμείνει λευκή και το σφράγισμα δεν είναι διακριτό. 

Αντιμετώπιση πόνου

Οι βλάβες και η δυσλειτουργία στο στοματογναθικό σύστημα συχνά προκαλεί πόνο, όχι μόνο στο δόντι που τυχόν φέρει βλάβη, αλλά μπορεί να προκαλέσει πόνο στο αυτί, πονοκέφαλο, πόνο στις αρθρώσεις της γνάθου ή ακαθόριστο πόνο σε κάποιο σημείο που προσώπου. Ο πόνος αυτός εμποδίζει τους ασθενείς στην καθημερινότητα, ενώ συχνά διαταράσσει τον ύπνο τους, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται ιδιαιτέρως αρνητικά η ποιότητα ζωής τους.

Μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλεί πόνο στον ασθενή είναι το απόστημα. Πρόκειται για μια μόλυνση που παρουσιάζει πυώδη φλεγμονή, είτε στο δόντι, είτε στο ούλο. Εάν η μόλυνση δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, μπορεί να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές, με εξάπλωση της μόλυνσης και απώλεια του δοντιού.

Άλλες αιτίες είναι τραυματισμοί έως και κατάγματα στα δόντια, η τερηδόνα, η υποχώρηση των ούλων, κάποιος έγκλειστος φρονιμίτης κ.ά.. 

Ο εντοπισμός της αιτίας και η αντιμετώπιση από τον οδοντίατρο προσφέρει άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα και αποτελεί τη βάση για τον εξατομικευμένο σχεδιασμό θεραπείας που ενδεχομένως χρειάζεται.

γενική οδοντιατρική Αργυρούπολη dental care