ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Η Περιοδοντολογία ως υποδειδικότητα της οδοντιατρικής ασχολείται με τις παθήσεις των ιστών που περιβάλλουν το δόντι, δηλαδή το κόκκαλο, τα ούλα και το περιρρίζιο. Ο εξειδικευμένος Περιοδοντολόγος αναλαμβάνει την πρόληψη και τη θεραπεία των περιοδοντικών και περιεμφυτευματικών νοσημάτων.

Οι συνηθέστερες παθήσεις που προκύπτουν είναι η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα, καθώς επίσης και οι υφιζήσεις των ούλων. Οι παθήσεις των ούλων λόγω της χρόνιας φύσης τους δεν παρουσιάζουν πάντα έντονα συμπτώματα, όπως πόνο και οίδημα.

Ουλίτιδα

Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή των ούλων, η οποία προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη. Αποτελεί πρώιμο στάδιο της νόσου των ούλων και εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο σοβαρή λοίμωξη, γνωστή ως περιοδοντίτιδα.

Συμπτώματα ουλίτιδας είναι τα κόκκινα, ερεθισμένα και πρησμένα ούλα τα οποία μπορεί να ματώνουν όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Ένα άλλο σημάδι της ασθένειας των ούλων είναι η υποχώρηση και απομάκρυνση των ούλων από τα δόντια σας, κάνοντάς τα να φαίνονται πιο μακριά. Κάποιοι ασθενείς αναφέρουν συμπτώματα επαναλαμβανόμενης κακής αναπνοής ή άσχημης γεύσης.

Η ουλίτιδα αναπτύσσεται συνήθως λόγω της ύπαρξης οδοντικής πλάκας. Ωστόσο, μπορεί να οφείλεται και σε ορμονικές αλλαγές, σε ορισμένα φάρμακα, στο κάπνισμα, σε σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης C και άλλα. Σημαντικό είναι επίσης το οικογενειακό ιστορικό και οι μεταβολικές ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή άλλη σοβαρή νόσος, όπως η λευχαιμία.

Η ουλίτιδα όταν διαγνωστεί εγκαίρως, αντιμετωπίζεται με βαθύ καθαρισμό και ενδεχομένως κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα, είναι ένα εξελιγμένο στάδιο ουλίτιδας, και μπορεί να είναι μέτριας βαρύτητας ή αρκετά πιο σοβαρή και επιβλαβής για τον ασθενή. Ως φλεγμονώδης νόσος, μέσω τοξικών προϊόντων των μικροβίων μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία άλλων οργάνων όπως η καρδιά, τα αγγεία, οι νεφροί, το πάγκρεας, ακόμη και οι πνεύμονες.

Ασθενείς με χρόνιες νόσους, όπως διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο, αλλά και οι γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες ή έχουν διαγνωστεί με οστεοπόρωση, προληπτικά, θα πρέπει να προγραμματίσουν έναν οδοντιατρικό έλεγχο. Οι καταστάσεις αυτές εμφανίζουν μεγαλύτερη προδιάθεση για ανάπτυξη περιοδοντίτιδας ή αντίστροφα, η περιοδοντίτιδα μπορεί να αποτελέσει επιβαρυντικό παράγοντα στην υγεία τους.

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας εξαρτάται από το πόσο προχωρημένη είναι η πάθηση. Ανάλογα με την βαρύτητα, την έκταση και το σχέδιο θεραπείας, ο Περιοδοντολόγος θα αποφασίσει εάν μπορεί να θεραπεύσει συντηρητικά, ή/και χειρουργικά.

Η συντηρητική τεχνική έχει σκοπό σε πρώτη φάση να ανακουφίσει από το οίδημα στα ούλα (πρήξιμο)και να ελέγξει την αιμορραγία των ούλων. Αυτό πραγματοποιείται με συσκευές υπερήχων, εργαλεία απόξεσης και laser. Η ριζική απόξεση και απομάκρυνση της πέτρας, των τοξινών και των μικροβίων, που βρίσκονται προσκολλημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα στην επιφάνεια της ρίζας του δοντιού, είναι απαραίτητα να γίνουν είτε σαν μοναδική θεραπεία, είτε σαν προετοιμασία για τη χειρουργική αντιμετώπιση πιο βαριών περιστατικών. Εάν λοιπόν η βλάβη είναι σε προχωρημένο στάδιο, είναι πιθανό να σας προτείνουμε περαιτέρω χειρουργική θεραπεία, ώστε να εξαλείψουμε τους περιοδοντικούς θυλάκους, να αναχαιτίσουμε της περαιτέρω καταστροφής του οστού και να αποκαταστήσουμε όπου είναι εφικτό το κόκκαλο και τα ούλα που έχουν υποστεί καταστροφική βλάβη.