ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑ

Σε ηλικία 2-3 ετών, τα παιδιά θα πρέπει να πραγματοποιούν μια πρώτη επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο. Σκοπός είναι ο έλεγχος, η εξοικείωση με τον οδοντίατρο και το περιβάλλον του οδοντιατρείου, αλλά κι η εκπαίδευση της σωστής στοματικής υγιεινής. Ο αρχικός οδοντιατρικός έλεγχος γίνεται σε αυτή την ηλικία, όπου το παιδί έχει αναπτύξει πλήρως όλα τα νεογιλά του δόντια, συνολικά 20 δόντια. Τα νεογιλά δόντια, αν και «προσωρινά», είναι πολύ σημαντικό να αναπτύσσονται και να παραμένουν υγιή, έως ότου δώσουν τη θέση τους στα μόνιμα δόντια. Για τα μικρά παιδιά, ο Παιδοδοντίατρος θα σας παρέχει πληροφορίες για το βούρτσισμα και τη φροντίδα των δοντιών, αλλά και για επιβλαβείς τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται.

Η σημασία των νεογιλών δοντιών

Είναι σημαντικό, οι γονείς να αντιληφθούν πως βλάβες στα νεογιλά δόντια, μπορούν μελλοντικά να προκαλέσουν προβλήματα στα μόνιμα δόντια. Τα νεογιλά δόντια συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του στοματογναθικού συστήματος του παιδιού. Είναι απαραίτητα για τη διατήρηση του χώρου για την ομαλή ανατολή των μόνιμων δοντιών.

Τα νεογιλά δόντια αφαιρούνται μόνο όταν είναι υπερβολικά κατεστραμμένα, σε περίπτωση κατάγματος μετά από τραύμα, όταν παραμένουν περισσότερο από το φυσιολογικό και όταν παρεμποδίζουν τη σωστή ανατολή του μόνιμου διαδόχου δοντιού.

Σε ηλικία 5 – 7 ετών, αρχίζει η διαδικασία της αλλαγής. Ξεκινώντας από τα μπροστινά δόντια (κοπτήρες), στη συνέχεια τους κυνόδοντες και τέλος τους τραπεζίτες. Όταν έχουν πλέον ανατείλει τα πρώτα μόνιμα δόντια, γίνεται φθορίωση. Η φθορίωση αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των δοντιών ή την κάλυψη των μασητικών επιφανειών με προληπτικές εμφράξεις(επικαλύψεις/ sealant). Ενδείκνυται σε παιδιά από 6 ετών και άνω και επαναλαμβάνεται ανά διαστήματα, ανάλογα με τις ατομικές στοματικές ανάγκες, εφόσον το κρίνει απαραίτητο ο Παιδοδοντίατρος. 

Η πρώτη ορθοδοντική εκτίμηση

Μεταξύ 7- 12 ετών, συνήθως, συνυπάρχουν νεογιλά και μόνιμα δόντια και είναι κατάλληλη χρονική περίοδος να προγραμματιστεί μια πρώτη ορθοδοντική εκτίμηση. Ο έγκαιρος ορθοδοντικός έλεγχος συμβάλλει στη μείωση του χρόνου και ενδεχομένως του κόστους μιας μελλοντικής ορθοδοντικής θεραπείας. Ο Ορθοδοντικός θα εκτιμήσει τη σύγκλιση των δοντιών και την επάρκεια χώρου για τα δόντια που θα ανατείλουν αργότερα.

Μεταξύ 12- 14 ετών έχει επέλθει η ολοκλήρωση της μόνιμης οδοντοφυΐας, με την εμφάνιση των δευτέρων γομφίων. Στη φάση αυτή τα μόνιμα δόντια είναι 28.

Η τερηδόνα είναι η συνηθέστερη οδοντιατρική πάθηση στα παιδιά, ενώ στην εφηβεία, λόγω των ορμονικών μεταβολών, πολλά παιδιά αναπτύσσουν ουλίτιδα.

Παιδοδοντίατρος παιδοδοντιατρικό τμήμα